Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Boerenvermenigvuldiging

Hallo, ik zou graag wat meer uitleg willen hebben over hoe het boerenvermenigvuldigen werkt.
dus: 235 · 72 = 470 · 36 = 940 · 18 = 1880 · 9 = 3760 · 4 = 7250 · 2 = 15040 · 1 en dat 1880 + 15040 = 16920 is.
ik snap het verband niet helemaal en hoe ik dit moet bewijzen

Joris
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 3 juni 2004

Antwoord

dag Joris,

Je notatie is niet helemaal correct.
Het zou zo moeten luiden:
235 · 72 = 470 · 36 = 940 · 18 = 1880 · 9
Hier stopt het proces even, omdat je 9 niet meer door 2 kunt delen.
De truc is dan:
1880 · 9 = 1880 · 8 + 1880
Ga even verder met 1880 · 8
1880 · 8 = 3760 · 4 = 7250 · 2 = 15040 · 1
Het eindresultaat is dus 1880 + 15040 = 16920
Duidelijker zo?
groet,

Anneke
donderdag 3 juni 2004

Re: Boerenvermenigvuldiging

©2001-2024 WisFaq