Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sommen met/zonder haakjes

Ik heb 2 vragen:
1) Hoe moet je de haakjes wegwerken?
b.v. : -4a(a2-5)
2) Hoe moet je bij een som zonder haakjes een som met haakjes maken?
b.v. : a2+3a=
groetjes loes

loes
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 3 juni 2004

Antwoord

Hoi Loes,

Het plaatsen en weghalen van haakjes is alleen een andere manier van notatie. Er staat hetzelfde, alleen anders genoteerd.
Bij opgave 1 staat eigenlijk (in woorden omschreven) dat je -4a maal het geheel tussen de haakjes doet (a2-5). Dit betekent feitelijk: doe -4a maal a2 en -4a maal -5. Als je dit netjes opschrijft staat er:
-4a(a2-5) = -4a·a2 -4a·(-5) = -4a3 + 20a
Opgave 2 werkt net de andere kant op. In dit geval kan je een a "buiten haakjes halen". Dit geeft:
a2 + 3a = a(a + 3) (zie je waarom??)

Succes

Erica
donderdag 3 juni 2004

©2001-2024 WisFaq