Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentievergelijking

Wij moeten op school een som maken, waar ik niet veel van begrijp. Dit is de opgave:
Bekijk de situatie dat iemand een bedrag van 20.000 euro bij de bank leent tegen een rente van 0,6% per maand. Hij lost maandelijks een bedrag van A euro af. Het totale bedrag moet in vijf jaar afgelost zijn.
Zijn schuld na n maanden is Sn euro. Stel bij deze situatie een differentievergelijking op en geef de formule van Sn. Bereken in gehelen nauwkeurig het bedrag dat per maand moet worden betaald.

Ik weet niet hoe je bij deze som een vergelijking kan opstellen. Er zijn maar zo weinig factoren die je weet. Ik heb wel een oplossingsformule van de differentievergelijking. Dit is:
Un= b/(1-a)+an·(U0-b/(1-a)) Je weet bij deze formule de b en de U0 niet. Dus ik zou niet weten hoe je deze som moet oplossen. Ik hoop dat u een antwoord op deze vraag heeft.

Meike
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 2 juni 2004

Antwoord

Hallo Meike,

Je weet U0 wel, dit is namelijk het bedrag dat je leent bij de bank. Verder weet je ook dat U60=0.
(de schuld moet na 5 jaar=60 maanden zijn afgelost)

wl
vrijdag 4 juni 2004

©2001-2024 WisFaq