Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bepaal je een Eigenvector?

Ik heb al de vragen over eigenvectoren en -waarden gelezen en ik heb geleerd hoe ik eigenwaarden moet oplossen maar hoe ik eigenvectoren moet bekomen weet ik nog altijd niet.

Een voorbeeldje:
Ik heb de matrix:
De eigenwaarden zijn 1 en -0.4
Hoe bekom ik met die gegevens de eigenvectoren?
Alvast bedankt

Stijn
Student universiteit - dinsdag 1 juni 2004

Antwoord

Bij elke eigenwaarde hoort een eigenvector. Als je de matrix A noemt, dan voldoet de eigenvector v(x,y) bij de eigenwaarde l aan de relatie:
v=lv
Dus neem eerst de l=1 , dan krijg je:

=

Dit reken je uit en dan krijg je een stelseltje van twee vergelijkingen en twee onbekenden. Dit los je op naar x en y en je krijgt v(x,y) de eigenvector bij l=1

Zo doe je hetzelfde voor de tweede eigenwaarde.

Koen

km
dinsdag 1 juni 2004

©2001-2024 WisFaq