Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule opstellen voor kans van bijv 1000

hoe kun je een formule opstellen bij een berekening van bijvoorbeeld een som:

je kunt korting krijgen in een winkel, elke klant krijgt een vermindering van 1 euro op een basisprijs van 2000 euro.. op de 2de klant is dat 2 euro, bij de 3e, 3euro etc.
bij 5 klanten dus (1 + 2 + 3 + 4 + 5) = 2000- 15 = 1985..
maar hoe moet je het doen als je wilt weten wanneer de korting 1000 is? kun je daarvoor een formule opstellen, en zo ja hoe doe je dat?
dit is een examenvraag van 2003, ikzelf heb dinsdag a.s examens en ik snap er echt niks van! ..

hopelijk kunt u hem beantwoorden!

vwo wiskunde A examen 2003 tijdvak I
opgave -> reislust, vraag 11

Keshia
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 mei 2004

Antwoord

Het heeft met kans niet veel te maken! Volgens mij gaat het om de formule:

Prijs = 2000 - (1+2+3+...+n), waarbij n:aantal deelnemers.

Komt je dat stuk tussen haakjes bekend voor? Dat is de som van een rekenkundige rij! En die som ken je toch?

Zie Formule rekenkundige rij

... en dan moet die som groter dan 1000 zijn. Rara wat is n?

Zie Somrijen

WvR
zaterdag 29 mei 2004

 Re: Formule opstellen voor kans van bijv 1000 

©2001-2024 WisFaq