Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule rekenkundige rij

Bij de rij 1, 3, 6, 10, 15, 21, 28, 36 wordt steeds de volgende n bij de vorige waarde opgeteld (dus 1, 1+2, 1+2+3, etc). De formule hierbij is 0.5n(n+1). Hoe is deze formule opgesteld?

Is
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 mei 2004

Antwoord

Weet je misschien wel hoe je
1+2+3+4+5+........+(n-1)+n kunt uitrekenen met de somformule voor een rekenkundige rij?
Hiervoor is een woordformule: aantal*(eerste+laatste)/2.
Dus:
aantal=n
eerste=1
laatste=n
en dan maar invullen.

hk
zaterdag 29 mei 2004

©2001-2024 WisFaq