Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal

ò (x-cos(x)*sin(x))
-----------------dx
(x2)*(cos2x)
Via welke methode los je deze integraal op?
Eerst heb ik die breuk gesplitst in twee breuken. De eerste breuk (x/(x2*cos2x)) en (cos(x)*sin(x))/(x2*cos2x). Deze laatste breuk heb ik kunnen herleiden tot een ln-funtie.. maar met de eerste breuk zie ik het niet direct..
Of is er een totaal andere methode om dit op te lossen?
alvast bedankt
jef.

jef
3de graad ASO - woensdag 26 mei 2004

Antwoord

Hoi Jef

die ln in 2de stuk snap ik niet.
Doe eens partiële integratie in dat 2de stuk:
dv =(1/x2)dx
u=tgx

Uiteindelijk ga je in totaal 3 stukken krijgen. Schijnbaar is het 1ste stuk =
- 3de stuk en valt weg.
Je houdt als oplossing over: tg(x)/x + constante.

Probeer eens.

Frank

FvE
donderdag 27 mei 2004

©2001-2024 WisFaq