Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden cos(2x)

ik had eens een vraag..
als je cos(2x) moet alfieden,is het dan gewooon:

-sin(2x) maal de afgeleide van 2x : 2
dus -2 sin (2x) ? of is die 2 vanvoor er voor een andere reden?
analoog:

cos(3x) afleiden: 3sin(3x)?

Jeff P
Student universiteit - woensdag 26 mei 2004

Antwoord

Hoi,

Als je cos(2x) moet afleiden dan doe je dat met de kettingregel. Stel u(x)=2x en y(u)=cos(u), dan du/dx=2 en dy/du=-sin(u)=-sin(2x). Nu de afgeleide schakels met elkaar vermenigvuldigen, dus du/dx·dy/du = dy/dx = -2·sin(2x).

Nu kun je (cos(3x))' vast en zeker zelf bepalen.

Davy
woensdag 26 mei 2004

 Re: Afleiden cos(2x) 

©2001-2024 WisFaq