Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadrateren

Kunnen jullie mij voor deze formule de juiste uitwerking geven...?

Ö(6.2-x)=8.16

eddy
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 26 mei 2004

Antwoord

Beste Eddy,

Je geeft zelf al in de titel aan hoe je deze vergelijking moet oplossen: kwadrateren!
Dus we gaan het linkerlid én het rechterlid kwadrateren. Zoals je weet zijn de bewerkingen kwadrateren en worteltrekken inverse bewerkingen, m.a.w. (Öa)2 = a.
Dus als we het linkerlid kwadrateren vervalt het wortelteken, dus (Ö(6,2 - x))2 = 6,2 - x.
Het rechterlid gekwadrateerd is 8,16·8,16 = (8,16)2 = 41616/625, dit is 66,5856.

Dus 6,2 - x = 41616/625
Ofwel 31/5 - x = 41616/625
- x = 41616/625 - 31/5
- x = 37741/625
x = -37741/625
x = -60,3856

Ter controle invullen, Ö(6,2 - (-60,3856)) = Ö(6,2 + 60,3856) = Ö(66,5856) = 8,16. Klopt!

Davy
woensdag 26 mei 2004

©2001-2024 WisFaq