Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sin(x) = cos(x + 05pi) ?

is het ook gewoon mogelijk alle x-en in de sinusreeks te vervangen door (x + 0.5p). aangezien het verschil tussen de grafieken van de cosinus en sinus 0.5p is.??

Elco

elco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 26 mei 2004

Antwoord

Hoi Elco,

Als je met "de sinusreeks" bedoelt de machtreeks voor de sinus, dan is het inderdaad zo dat je daarin overal (x+1/2p) op de plaats van x in kunt vullen en dan is dat gelijk aan (de machtreeks voor) cos(x). Overigens maak je een foutje in de titel van je vraag. Er geldt o.a.:

cos(x+1/2p) = -sin(x)
sin(x+1/2p) = cos(x)
cos(x-1/2p) = sin(x)
sin(x-1/2p) = -cos(x)
cos(1/2p-x) = sin(x)
sin(1/2p-x) = cos(x)

en zo meer...
elk van deze formules kun je ook zien als formules voor de machtreeksen.
Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord,

Guido Terra

gt
woensdag 26 mei 2004

©2001-2024 WisFaq