Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Moeilijke vraag met raaklijnen

Halo, ik heb nog een probleem :
gegeven : y=x3+x2-(2a-1)x

gevraagd: bepaal a zodat de raaklijn aan de grafiek van de functie in x=1 als rico 1 heeft.

Ik begon met de functie te differentieren
wat gaf : f'(x)= 3x2+2x-2a+1
ik dacht dus dat het gegeven punt waar de raaklijn de grafiek raakte (1,..) was
dus ik zet die 1 in de oorspronkelijke functie en krijg :
y=1+1-2a-1 dus y=1-2a
Maar na lang rekenen kom ik er toch niet uit wat a nu is :(

kunnen jullie me helpen?
Bedankt, winny

winny
2de graad ASO - dinsdag 25 mei 2004

Antwoord

Hallo Winny,

Je weet dat f'(1) = 1
Dus geldt dat 3 + 2 - 2a + 1 = 1

Dit mag niet al te veel rekentijd vragen voor het oplossen van a.

wl
dinsdag 25 mei 2004

©2001-2025 WisFaq