Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn in een punt

Halo, ik zit met een probleempje :
gegeven is de functie : y = x3-3x+2

Men vraagt me nu de raaklijn in het punt (2,..)
Dan pak ik de afgeleide : 3x2-3=y en voer 2 in : (2,9)
maar ik vind de vergelijking voor de raaklijn in dat punt niet :( kan iemand me even helpen?

Bedankt, winny

winny
2de graad ASO - dinsdag 25 mei 2004

Antwoord

Hallo Winny,

x=2 invullen in de afgeleide geeft de r.c. van de raaklijn. De vergelijking van de raaklijn wordt dus y = 9x + b
Nu moet je nog x=2 invullen in de functie om het raakpunt te vinden. Dit punt moet je invullen in y = 9x + b om de waarde van b te berekenen.

wl
dinsdag 25 mei 2004

©2001-2025 WisFaq