Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel

Hoe komt u op dit:

(x2-1)(x2-1)2+6x2(x2-1)2=
(x2-1+6x2)(x2-1)2=(x2-1)2(7x2-1)

Peter
Student hbo - vrijdag 5 april 2002

Antwoord

Ik neem even aan dat je de afgeleide zoals ik hem opschreef hebt begrepen. Zo niet, laat dat dan ook nog even weten.
De volgende stap is nu het verfraaien van het antwoord:

Misschien zie je het gemakkelijker als je het gedeelte (x2-1) eventjes voorstelt met een nieuwe naam, bijv. a.

Dan is de afgeleide gelijk aan: a3+6x2.a2=a2(a+6x2)

Als je nu de letter a er weer uitgooit en vervangt door x2-1 krijg je:

(x2-1)2.(x2-1+6x2)=(x2-1)2.(7x2-1)

MBL
vrijdag 5 april 2002

©2001-2024 WisFaq