Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spiegelen rond Y-as

kan er iemand mij duidelijk uitleggen hoe je van een functie in X het volume bij ontwenteling rond Y kan verkrijgen?

WVDW
Student universiteit - dinsdag 25 mei 2004

Antwoord

Door de kromme te beschrijven als een functie in y, dus door het verband y=f(x) op te lossen naar een verband x=g(y) (de functie inverteren dus) en vervolgens hierop de gebruikelijke integraalformule toe te passen.

Bvb: y=x²+1 $\to$ x=√(y-1)

Het zou kunnen dat f niet inverteerbaar is omdat ze niet monotoon is. In dat geval moet je de hele zaak opsplitsen in stukjes die wel inverteerbaar zijn.

cl
dinsdag 25 mei 2004

©2001-2024 WisFaq