Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Romeinse cijfers

Op veel oude gebouwen vind je een jaartal in romeinse cijfers.
Nu wil ik op mijn aanbouw uit 1998 en 2004 eveneens de bijbehorende datum plaatsen.
2004 was redelijk te doen, ik dacht aan MMIV,
maar 1998 was reden voor discussie in de familie.
via internet vond ik een JAVA vertaalhulp, die kwam met het voorstel MCMXCVIII. Zelf had ik MIIM in gedachten, want korter is beter lijkt me, en MCMIIM zou misschien ook kunnen ?
De vraag is dus wat is de juiste schrijfwijze voor 1998 en 2004 en waarom ?

Robert
Iets anders - maandag 24 mei 2004

Antwoord

Op onderstaande website kan je er van alles over lezen. Er staat bijvoorbeeld:
Om de noteringsvorm wat korter te maken, voegden ze later aan het systeem een subtractief element toe: als een kleinere waarde vóór een grotere staat, moet je de kleinere aftrekken. Zo betekent 'IX': 10 - 1 = 9, 'IV': 5 - 1 = 4 en 'CM': 1000 - 100 = 900.
Er staat ook dat er voor dit 'substractief element' wel enige restricties gelden:
Alleen veelvouden van 4 en van 9 worden op die manier weergegeven. Bovendien geldt de restrictie dat alleen de combinaties IV, IX, XL, XC, CD en CM zijn toegelaten.
Vandaar dat 1998=MCMXCVIII en 2004=MMIV.

Hopelijk helpt dat.

Zie ROMEINSE GETALLEN EN CHRONOGRAMMEN

WvR
maandag 24 mei 2004

©2001-2024 WisFaq