Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gedefinieerd over heel R

opgave
--------
Voor welke waarde(n) van de reėle parameter a is de functie gegeven door:

x ® ln(a.sin(x) - 1/3 )

gedefinieerd over heel

Mijn probeersel
---------------
a.sin(x) - 1/3 0 want dom(ln)= ] 0 , + [
a.sin(x) 1/3

Nu maak ik onderscheid tussen 3 gevallen
(i)sin(x)0 ( 0 x p )
== a 1/3

(ii)sin(x) 0 ( p x 2p )
== a -1/3

(iii) sin(x) = o

Mijn probleem
---------------
Bij (iii) lijkt het mij dat f(x) onmogelijk over heel gedefinieerd kan zijn. Ofwel geef ik een verkeerde betekenins aan gedefinieerd over heel . Ofwel doe ik nog iets anders fout.
Vandaar mij 2-ledigevraag:

(i) Kan iemand mij eens uitleggen wat men eigenlijk bedoelt met gedefinieerd over heel . (de betekenis die ik daar nu aan geef is (te) vaagą)

(ii) Is er iets fout aan de huidige opl?

mvg,

bert

bert
3de graad ASO - maandag 24 mei 2004

Antwoord

Hallo Bert,

Je probeersel zit zeker in de buurt...
(i) Een functie is gedefinieerd over heel , als je voor elke reėle waarde van x die je invult, je nog steeds een beeld krijgt. Met andere woorden: het domein moet heel zijn. ln(x) is bijvoorbeeld niet gedefinieerd voor heel , maar alleen voor positieve getallen.

Je bent correct als je zegt dat je een a moet vinden zodat a*sin(x)1/3 voor elke x. En dat kan inderdaad niet: als sin(x)=0 kan je bijvoorbeeld geen enkele a vinden die daaraan voldoet.

De oplossing is dus inderdaad dat f(x) onmogelijk over heel kan gedefinieerd zijn. Als dit de opgave was, is je conclusie dus juist.

Je krijgt echter wel een interessantere opgave als er een + staat ipv een -. Of als er absolute waarde-tekens staan rond de a*sin(x)-1/3. Kijk die opgave dus toch nog maar eens na...

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 24 mei 2004

©2001-2024 WisFaq