Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kettingregel

Hoe differentieer ik g(x)=x(x2-1)3 met de kettingregel?
u gaf het antwoord:
g'(x)=1.(x2-1)3+x.3(x2-1)2.2x
het antwoordenboek geeft:
g'(x)=1.(x2-1)2(7x2-1)
wat is nu goed?

Peter
Student hbo - donderdag 4 april 2002

Antwoord

Er zijn vele wegen die naar Rome leiden.
g'(x)=(x2-1)3+6x2(x2-1)2 kan je schrijven als:
(x2-1)(x2-1)2+6x2(x2-1)2=(x2-1+6x2)(x2-1)2=(x2-1)2(7x2-1)
Kortom: ze zijn hetzelfde!

Uiteraard is het de bedoeling dat je na het differentieren je de formule fatsoeneert (dat soort dingen laten we altijd graag aan de vragensteller zelf over, wij doen het intelligente werk en zo...:-). Trouwens, als je er iets 'moois' van kan maken zoals hier, dan kan je daar in een later stadium (bijvoorbeeld bij de berekening van de nulpunten van de afgeleide) weer een hoop plezier van hebben.

In dit geval kan je vrij gemakkelijk zien dat de termen een gemeenschappelijk factor hebben, wel twee...

Nu ik 'r over nadenk, dat is nog een reden om zo'n formule niet uit te schrijven! Ik had g(x) kunnen schrijven als g(x)=x7-3x5+3x2-x. Differentieren levert: g'(x)=7x6-15x4+9x2-1. Als ik nu x waarvoor geldt g'(x)=0 zou willen bepalen... moet je toch maar net zien dat 7x6-15x4+9x2-1=(x2-1)2(7x2-1). Echter wiskundig is er niks mis mee, maar handig is het niet...

WvR
vrijdag 5 april 2002

©2001-2024 WisFaq