Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afronden wiskunde a1,2

Als er bij de examenopgave niet is aan gegeven op hoeveel dicmalen je moet afronden, mag je dan zeggen b.v. als het gaat om cm : 3,0556778 = 3,1 =3 of rond je altij gewoon op een decimaal af als het niet is aangeven?

Tot slot nog een vraag als je weet dat een paard 56 kg weegt bij aankoop en per maand stijg het gewicht met 1.12
en de vraag is naar hoeveel maanden is het gewicht verdubbeld, als je dan in de tabel op je reknmachine afleest dat het bij 6 maanden 110,4 weegt en bij 7 maanden 115.6 zeg je dan na 6 maanden is het verbubbeld of vanaf 7 maanden?

Alvast erg bedankt.

Sjoerd
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 23 mei 2004

Antwoord

In het algemeen is het een kwestie van goed lezen en je gezond verstand gebruiken. Soms zijn alleen hele waarden mogelijk (zoals bij aantallen). Het ligt dan voor de hand om op een heel getal af te ronden. Wanneer de gegevens vrij ruw zijn (bijv afgerond op hele cm) is het meestal niet zinnig om het antwoord te geven in 7 decimalen.
Verstandig afronden wordt dat genoemd. In de praktijk is men daar bij de correctie vrij soepel mee.

Wat betreft de vraag over het paard.
Ik neem aan dat je bedoelt dat het gewicht elke maand met 12 % toeneemt. (en dat dus de groeifactor 1,12 is)
Na 6 maanden krijg je dan een berekend gewicht van
56 x 1,12^6 = 110,53...
Dat is bijna een verdubbeling t.o.v het begingewicht(1,12^6 = 1,97)
Of 6 maanden dan wel 7 maanden het juiste antwoord is , hangt erg van de precieze vraagstelling af. Wanneer wordt gevraagd wanneer het gewicht meer dan verdubbeld is (en duidelijk is dat in hele maanden moet worden gewerkt) zal het antwoord zijn vanaf 7 maanden.

Wanneer de vraagstelling (onbedoeld) dubbelzinnig is zullen in het algemeen meerdere oplossingen goed gerekend worden. Laat in ieder geval merken (door wat je opschrijft) dat er over nagedacht hebt.

gk
zondag 23 mei 2004

©2001-2025 WisFaq