Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een luchtballon

Een luchtballon, gevuld met 3000 m³ gas verliest ongeveer 2% van de hoeveelheid gas in 10 dagen. Indien hij minder dan 2400 m³ gas bevat, kan hij niet meer vliegen. Hoeveel dagen kan hij in de lucht blijven zonder dat er gas moet worden bijgetankt?

rudy
2de graad ASO - zondag 23 mei 2004

Antwoord

Van een bepaalde hoeveelheid gas blijven er dus na 10 dagen nog 98% over. De reden (q) is dus gelijk aan 0.98.

Als n het aantal dagen is en gn de hoeveelheid gas na n dagen is, geldt :

gn = 3000.(0.98)n/10

Stel nu gn = 2400 en bereken n (hiervoor heb je een logaritme nodig).

Je vindt n = 110.45

LL
zondag 23 mei 2004

©2001-2024 WisFaq