Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gekweekte interest

Hoe moet ik dit uitrekenen ik kom er echt niet uit. Ik hoop dat u me kunt helpen:

De heer Filmer stortte steeds op 31 augustus van de jaren '88 tot en met '90 €1000,- op een spaarrekening die per jaar 8,4 % samengestelde interest vergoedt. Na de laatste storting laat hij het totale bedrag op de spaarrekening staan. Bereken de gekweekte interest van:

a. 31 augustus 1998 tot en met 31 augustus 1990
b. 31 augustus 1988 tot en met 31 augustus 1993
c. 31 augustus 1990 tot en met 31 augustus 1995

J. Gro
Iets anders - zaterdag 22 mei 2004

Antwoord

apart uitrekenen levert op:

1988 tm 1989=1.000*1,084=1.084
1989 tm 1990=2.084*1,084=2.259,06
1990 tm 1993=3.259,06*1,084^3=4.151,26
1993 tm 1995=4.151,26*1,084^2=4.877,96

Van 1988 tm 1990 is de interest dus 259,06, van 1988 tm 1993 1.151,26 en van 1990 tm 1995 1.618,90

Overigens is de uitdrukking 'tot en met'in uw vraag niet juist. Dit moet zijn 'tot' Of anders: 'tot en met 31 juli'.

met vriendelijke groet

pl
zaterdag 22 mei 2004

©2001-2024 WisFaq