Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe zit dat?

Hallo,ik heb over de volgende opgaven nog wat vragen.
Een popgroep heeft een repertoire van 8 nummers.
Bij een schoolfeest mogen ze 3 nummers spelen.
A: hoeveel programma’s kunnen ze brengen,als je ook op de volgorde let ?
Antw. 8*7*6 programma’s
B:Hoeveel programma’s zijn er mogelijk met 3 dezelfde num.Antw. 8
C:Hoeveel programma’s kunnen ze brengen als het alleen om de combinatie van gaat ?
Antw.(8*7*6)/(3*2*1)=56

Antw. A en C,die begrijp ik.Maar Zou u antw. B aub kunnen uitleggen.
Op de calculator is het 8nCr1=dus 8,en dat is dus 8/1(?)
Kunnen 3 dezelfde num.op 1 manier uit 8 of …???.
Ziet u ik kan het nog niet (samen)vatten.
Groetjes, Mario

Mario
Iets anders - zaterdag 22 mei 2004

Antwoord

Beste Mario,
Als ze 8 nummers kennen en er slechts drie mogen spelen die dan ook nogeens hetzelfde zijn dan kunnen ze dus ook alleen maar spelen:
111,222,333,444,555,666,777,888
Voor de calculator zou je kunnen bedenken dat omdat de drie nummers hetzelfde moeten zijn er slechts '1 plaats' is (r = 1) en de 8 nummers die mogelijk zijn geeft dus n = 8.

Als je nog wat meer wil puzzelen:
Bij opgave a, staat niet vermeld of ze hetzelfde nummer ook nog mogen spelen, automatisch ben je ervan uitgegaan dat dit niet zo is, maar wat nu als dat wel geoorloofd zou zijn?

M.v.g.
PHS

PHS
zaterdag 22 mei 2004

©2001-2024 WisFaq