Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

x-(1/x)+2=1+(1/x²)

Het is de bedoeling dat ik x oplos, zou het zo uitgelegd kunnen worden dat ik de rest ook kan doen. Ik moet heel veel van dit soort dingen doen.

swen
Leerling mbo - maandag 17 mei 2004

Antwoord

Bij vergelijking waarbij er termen met x voorkomen in de tellers kan het handig zijn om alle termen met de hoogste macht van x te vermigvuldigen. In dit geval krijg je dan:

q24169img1.gif

Je krijgt dan een derdegraads vergelijking. Deze kan je dan proberen op te lossen. Hier zijn verschillende methoden voor, maar in dit geval kan je ontbinden!

Je ziet hier misschien de x=1. Dus kan je ontbinden:

q24169img2.gif

Dit ontbinden kan je doen met een staartdeling:

q24169img3.gif

(x-1)(x2+2x+1)=0
(x-1)(x+1)2=0
x=1 of x=-1

Uiteraard kan je zoiets makkelijker doen met dee grafische rekenmachine of een grafiekenprogramma.... of maar meteen met een algebrapakket..., maar ik weet niet wat je wel en niet mag gebruiken in die zin.

Hopelijk kan je er nu verder mee.

WvR
maandag 17 mei 2004

©2001-2024 WisFaq