Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve berekenen

Beste Wisfaq,

Hoe kan ik het beste de primitieve berekenen van:

(2sinx)/(cos2x+1)

Ik ben gewend om de afgeleide van de noemer te pakken, meestal kun je dan door vermenigvuldiging achter de primitieve van de teller komen toch? maarre dat trucje gaat hier volgens mij niet op............

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 17 mei 2004

Antwoord

Hoi,

We gaan dit oplossen m.b.v. de substitutiemethode. Stel u = cos(x), dan is du/dx = -sin(x) dus -du = sin(x)dx.
Þò-du/u2+1 = -2òdu/u2+1 = -2·arctan(u) + c = -2·arctan(cos(x)) + c.

Je moest wel weten dat òdx/1+x2 = arctan(x)+c.

Groetjes,

Davy.

Davy
maandag 17 mei 2004

©2001-2024 WisFaq