Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Trapezium

Teken een trapezium op een manier zonder te schatten met zijde |AB|=11 , |AD|=5 , |CD|=6 , |BC|=7 er moet een manier of constructie methode zijn om dit te vinden.
Het gaat door het te tekenen en wat inschatten van de zijde, maar ik zou graag de 100% juiste methode weten alvast bedankt!

manne
2de graad ASO - vrijdag 14 mei 2004

Antwoord

Ik neem aan dat je willekeurige afstanden in de passer mag nemen.
Wanneer de lijnstukken AD en BC verlengd worden snijden deze elkaar in een punt T. T is de top van een driehoek ABT met AT=11 en BT=15,4 (dit kun je met verhoudingen uit de gelijkvormigheid van beide driehoeken ABT en DCT berekenen).
Construeer nu driehoek ABT met de passer en pas vervolgens vanuit A de afstand 5 af en vanuit B de afstand 7.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 15 mei 2004

©2001-2024 WisFaq