Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 23922 

Re: Representativiteit steekproef meten met chi-kwadraat toets

Prima, ik beschik over de aantallen (getallen) van beide groepen (populatie en steekproef)
Moet ik nu de getallen gebruiken in een chi-kwadraat aanpassingstoetst?

bijvoorbeeld mannen en vrouwen
populatie O
man 1416
vrouw 1480

steekproef E
man 91
vrouw 89

(O-E)2 / E

Als ik deze getallen gebruik lukt het niet. Wijs me de weg aub

groet, Mark

mark
Student universiteit - donderdag 13 mei 2004

Antwoord

Met de waarden uit de steekproef moet je de toets uitvoeren:
In de populatie is 48,9% man en 51,1% is vrouw. De steekproef (van 190) bevat 91 mannen en 89 vrouwen. Dit zijn de Oi waarden.
In het ideale geval zou de steekproef 48,9% van 190 = 92,91 mannen en 51,1% van 190 = 87,09 vrouwen moeten bevatten. Deze waarden hoef je niet af te ronden. Dit zijn de Ei waarden.
De berekende chi-kwadraat waarde wordt:
(91-92,91)2/92,91 + (89-87,09)2/87,09 = 0,08.
De grens van het kritiek gebied bij a=0,05 en 1 vrijheidsgraad bedraagt: 3,84.
Omdat de berekende chi kwadraat waarde kleiner is dan deze grenswaarde handhaaf je de nulhypothese dat de steekproef (voldoende) representatief is naar geslacht.
Zo werkt dat dus, hopelijk is het nu wat duidelijker geworden.

Met vriendelijke groet

JadeX

jadex
vrijdag 14 mei 2004

©2001-2024 WisFaq