Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschriften van parabolen vinden

hallo!! ik heb moeite met de functievoorschriften van parabolen. want wij moeten bijv. bij 2 parabolen kijken wat er bij een gedaan is om de functie van de andere parabool te krijgen. maar. dan moet ik dus eersteen functie van een parabool kunnen uitrekenen. en dat is dus iets wat ik niet kan. kan iemand me het misschien uitleggen?!
heel erg bedankt alvast
hele dikke kus
Judith

Judith
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 12 mei 2004

Antwoord

Dag Judith

De algemene functie van een parabool is
y = a.x2 + b.x + c.

Deze vergelijking kun je steeds omvormen tot
y = a.(x - p)2 + q met co(top) = (p,q).

Met de gepaste waarden voor p en q kun je de top van de parabool verplaatsen (p : horizontaal en q : verticaal) en met een gepaste waarde voor a kun je breedte en de richting (berg- of dalparabool) veranderen.

Een interessante site om dit te oefenen :

Zie Parabool aanpassen

LL
woensdag 12 mei 2004

©2001-2024 WisFaq