Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Combinatiemethode (3*3)

hoe los ik het volgende op?

x + y + z = 6
2x - 3y + z = -1
-4x + y + 2z = 4

de uitleg in het boek is maar oppervlakkig, ik had graag stap per stap de oplossing willen volgen zodat ik de andere oef zelf kan oplossen

alvast bedankt, Bresker

Breske
Iets anders - woensdag 12 mei 2004

Antwoord

Trek vergelijking (1) en vergelijking (2) van elkaar af. Daarmee raak je (uiteraard toeval, maar het is mooi meegenomen) de variabele z kwijt.
Verdubbel vergelijking (2) en trek vergelijking (3) er vanaf. En weer is het wonder geschied: de z valt eruit.
Los nu de twee z-loze vergelijkingen op, waarmee je x en y hebt. Vul dit weer in één van de drie oorspronkelijke vergelijkingen....et voilà!

Alegmeen geldt dus: door listige combinaties zorg je ervoor dat je één van de drie variabelen kwijt raakt.

MBL
woensdag 12 mei 2004

©2001-2024 WisFaq