Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kerkraam

We zijn aan een opdracht bezig om de oppervlakte onder een kerkraam te berekenen, dit kerkraam bestaat uit twee overlappende cirkelsegmenten, de cirkels hebben een straal van 4. We moeten een benadering van de oppervlakte geven d.m.v. de GR, het lukt ons alleen niet om een passende formule te geven voor het kerkraam, als we met de par-functie een cirkel tekenen kunnen we via het CALC-menu geen oppervlakte meer berekenen. Kunt u ons de formule voor dit vlak geven en hoe we de oppervlakte kunnen berekenen we hebben alles geprobeerd.

Niek e
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 mei 2004

Antwoord

Hallo Niek en Bart,

q23883img1.gif

De vergelijking van de cirkel c1 is (x + 2)2 + y2 = 16

Dit is geen functie, dus kunnen we dit niet zo invoeren in het formulescherm.
Het gedeelte boven de x-as is wel een functie.

y2 = 16 - (x + 2)2
y = Ö(16 - (x + 2)2)
Het is nu mogelijk om via het CALC menu de oppervlakte van een half kerkraam te benaderen.

wl
donderdag 13 mei 2004

©2001-2024 WisFaq