Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De stelling van Miquel

Wij zijn op dit moment bezig met het bewijzen van erg veel stellingen. Omdat wij onze leraar niet erg goed snappen en graag een voorbeeld willen zien door iemand anders uitgelegd hebben wij een vraag. Hoe bewijs je de stelling van Miquel? Wij nemen aan dat jullie die kennen anders kunnen we het probleem ook wel uitleggen.
Met vriendelijke groet

Rik Sc
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 12 mei 2004

Antwoord

Ik ga er vanuit dat je deze stelling bedoelt:
Op de zijden van driehoek ABC liggen de punten P Q en R.
De punten A,P en R bepalen een cirkel c1 en de punten B, Q en P bepalen een cirkel c2. Deze twee cirkels snijden elkaar binnen de driehoek in een punt S. De punten C, R en Q bepalen een cirkel c3
Bewijs dat ook cirkel c3 door S gaat.
Zie onderstaand Cabri bestand (je kunt dus punten verslepen!)
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Bewijs:
vierhoek APSR is een koordenvierhoek, dus
$\angle$RSP+$\angle$A=180°, dus $\angle$RSP=180°-$\angle$A. (1)
Analoog: $\angle$QSP=180°-$\angle$B. (2)
Uit (1) en (2) en $\angle$RSP+$\angle$QSP+$\angle$RSQ=360° volgt dan:
180°-$\angle$A+180°-$\angle$B+$\angle$RSQ=360°, dus
$\angle$RSQ=$\angle$A+$\angle$B.
$\angle$RSQ+$\angle$C=$\angle$A+$\angle$B+$\angle$C=180° (hoekensom driehoek).
Dus vierhoek RSQC is een koordenvierhoek, dus gaat c3 door S.

hk
woensdag 12 mei 2004

©2001-2024 WisFaq