Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Re: Negenproef en talstelsels

Het gaat hier niet om doodgewone delingen, maar om delingen met rest net zoals bij de negenproef en dan met de getallen 2 tot en met 12.
Zelf kom ik er niet uit ook al heb ik er een vb van:
bepaal de rest bij deling door 2 tot en met 12
a: 345678901234567
2. het laatste cijfer is 7, dus de rest is 1
3. De som der cijfers is s(a)=s(80)=8. De rest is 2.
4. De laaste 2 cijfers vormen het getal 67. Uit 67=16x4+3 volgt dat de rest 3 is.
5. Het laatste cijfer is 7, dus de rest is 2.
6. De rest bij deling door 3 is 2, dus bij deling door 6 is 5 (want het getal is oneven)de rest.
7. De rest is gelijk aan die van 7x1+6x3+5x2+4x6+3x4+2x5+1x1+0x3+9x2+8x6+7x4+6x5+5x1+4x3+3x2=-2 de rest is dus 5.
8. De laatste 3 cijfers vormen het getal 567 dat is 70x8+7 de rest is dus 7.
9. De som der cijfers is 8, dus is de rest 8.
10. De rest is het laatste cijfer: 7
11. De rest is gelijk aan die van 7-6+5-4+3-2+1-0+9-8+7-6+5-4+3=8 de rest is dus 8.
12. De rest bij deling door 6 is dus 5, dus bij deling door 12 is hij 5 of 11. omdat de rest bij deling door 4 gelijk is aan 3, is het dus 11.

Marloe
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 mei 2004

Antwoord

Dat is toch mooi zo'n voorbeeld, want volgens mij kan je bij 123454321 alles zo toepassen als in het voorbeeld... probeer het maar eens en laat maar weten waar je precies vastloopt.

Zie ook Negenproef/talstelsel.

WvR
zondag 9 mei 2004

©2001-2025 WisFaq