Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Examenopgave 2000-I opgave 3

Sinds ik best veel moeite heb met meetkunde ben ik veel examenopgaven aan het oefenen. Mijn probleem ligt bij opgave 3 van het eindexamen van 2000 uit het eerste tijdvak (oude stijl)

Helaas is het antwoord van vraag 9 dermate beknopt dat ik niet weet wat ze doen. Kunnen jullie mij helpen?

Wouter
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 5 mei 2004

Antwoord

Ok, hier staat de opgave:

q23592img1.gif

Als je de inhoud wil berekenen van ABCD.KL dan verdeel je dat lichaam in 'bekende' lichamen. In dit geval dus een prisma en twee piramides.

Dit doen ze door de volgende punten toe te voegen:

q23592img2.gif

Laten we even kijken naar het grondvlak:

q23592img3.gif

Eerst de inhoud van de piramide BCM'L'.L Het grondvlak heeft een oppervlakte van 9 en de hoogte is 3. Dus de inhoud van één zo'n piramide is 1/3·9·3=9. Daar heb je er twee van, dus inhoud piramides is 18.

De inhoud van het prisma KK'N'.LL'M'. Het grondvlak (LL'M') heeft een oppervlakte van 1/2·6·3=9

q23592img4.gif

Dus de inhoud van het prisma is 9·3=27

Totale inhoud van ABCD.KL is 18+27=45

Dit kan je dus ook allemaal uit het antwoord halen:

q23592img5.gif

Vooral een kwestie van schetsen maken, goed lezen en goed letten op de plaats en naamgeving van de punten die je toevoegt. Hopelijk heb je er iets aan.

WvR
woensdag 5 mei 2004

©2001-2024 WisFaq