Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe kwam Napier op de logartime?

Ik heb in jullie database gekeken naar de geschiedenis van de logaritme...Maar ik kan niet achterhalen hoe Napier nu op de logaritme kwam...Hij bedacht de logaritme omdat hij van die lange berekeningen afwilde, maar hoe kwam hij nou op het logaritme. Ik dacht zelf dat het iets te maken had met dat de Log van 10 en de Log van 1 bijvoorbeeld vast stonden en dat hij vanuit daar de tussen liggende e.d verder calculeerde... Hoe zit het nou?

Rik Op
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 mei 2004

Antwoord

Volgens Het kerkhof van de wetenschap zit het zo:
Daaraan vooraf ging de uitvinding van de logaritme, in 1594 door de Schotse wiskundige John Napier (1550-1617). Napier was, zoals meer geleerden uit zijn tijd, op zoek naar handigheidjes om sneller te kunnen rekenen, en kwam zodoende op het idee van de logaritme. De logaritme, zo zou men kunnen zeggen, is het omgekeerde van de machtsverheffing. Omdat 10 tot de tweede macht 100 is, is 2 de logaritme van 100: 102 = 100 en log 100 = 2. Zo is log 1000 = 3 en log 999 = 2,99957
..en dat is eigenlijk heel logisch... toch?

Zie ook Waarom heeft Napier het logaritme bedacht?

WvR
woensdag 5 mei 2004

©2001-2024 WisFaq