Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekend intrest percentage

De eindwaarde van 1750 euro is na 10 jaar 2750 euro. Wat is de samengestelde intrest per jaar?

1750*(1+i)^10 = 2750
(1+i) = 10Ö(1.5714), hoe doe je dit op een rekenmachine. Ik heb een redelijk oude casio

Ik kom niet op de uitkomst van 4,62% uit namelijk!

Steve
Student hbo - dinsdag 4 mei 2004

Antwoord

Beste Steve,

1 + i = 10Ö(2750/1750)
1 + i = 10Ö(11/7)
i = 10Ö(11/7) - 1

Je kunt 10Ö(11/7) invoeren als (11/7)^(1/10) = (11/7)^(0.1). Je zou natuurlijk ook gewoon met (2750/1750)0.1 kunnen rekenen. Want nÖ(bc) = bc/n. Dus bereken eerst 11:7 en verhef het antwoord tot de macht (vaak aangegeven door de toets ^ of xy) 0.1.
En trek daar 1 van af. Dan kom je benaderd op 0.046235530 uit, dus het percentage 4,62% (vorige uitkomst keer honderd) bij benadering.

Groetjes,

Davy.

Davy
dinsdag 4 mei 2004

©2001-2024 WisFaq