Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zwaartepunt van een boldriehoek

Ik wil het zwaartepunt weten van de boldriehoek met de volgende drie hoekpunten:
N51°28,270 E005°46,022
N51°28,439 E005°44,795
N51°28,033 E005°44,951

Anton
Iets anders - maandag 3 mei 2004

Antwoord

De plaatsvectoren der drie hoekpunten hebben coördinaten
(cosq cosf, cosq sinf, sinq),
waarbij q=N'*p/180, f=E'*p/180
en N' en E' zijn N en E uitgedrukt in aantallen graden (dus bv N'= 51+28.270/60, E'=5+46.022/60).
De plaatsvector van het zwaartepunt van deze boldriehoek vindt men door deze drie vectoren bij elkaar op te tellen en de somvector te delen door zijn eigen lengte. (De lengte van (A,B,C) is Ö(A2+B2+C2); je moet elk der drie coördinaten daardoor delen.)
Stel dat je nu (a,b,c) krijgt.
De bolcoördinaten q en f van het zwaartepunt vindt men dan als volgt:
q=arcsin(c), f=arctan(b/a).
Vervolgens vindt men N'=q*180/p, E'=f*180/p; en tot slot kan men hieruit N en E berekenen (vermenigvuldig het breukdeel van N' (E') met 60 om het aantal minuten te krijgen).

hr
maandag 3 mei 2004

 Re: Zwaartepunt van een boldriehoek 

©2001-2024 WisFaq