Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 23460 

Re: Re: Re: Vierdegraads functie met parameter

Nu heb je twee antwoorden die niet nul zijn, dus dan kun je toch niet meer de grafiek berekenen die door alle toppen gaat? (of wel; en hoe dan)

Rob
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 2 mei 2004

Antwoord

Ja zeg, je doet net of ik het bedacht hebt.... In dit geval heb je geluk, want vanwege de symmetrie (even exponenten!) liggen de 'toppen' van de functie toch op dezelfde grafiek!

Ga maar na:



Nu kan je de toppen vinden met coördinaten:
(-Ö(p/2),2-1/4p3) en (Ö(p/2),2-1/4p3)

En dan weer de hamvraag: welke functie krijg je dan?
Het zal wel iets worden als g(x)=ax6+2
Invullen van de coördinaten levert a=-2
Dus g(x)=-2x6+2

Geinig wel...

WvR
zondag 2 mei 2004

©2001-2024 WisFaq