Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag over differentieren

Je moest s(t)= (1-t2)·et differentieren

Ik heb dit zo gedaan :
s'(t)= -2t·et+(1-t2)·et
s'(t)= -2tet+et-ett2
s'(t)= ett2+2tet-et

Zou ik dit moeten laten staan of nog delen door et?

Dan krijg je s'(t)= t2+2t-1

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 2 mei 2004

Antwoord

Laten staan! Je kunt niet zomaar factoren weg gaan delen in een functievoorschrift! Dus ook niet delen door -1! (na de tweede regel!!!!). Niet doen!

Je zou wel et of -et buiten haakjes kunnen halen.

s'(t)=-2t·et+et-t2·et
s'(t)=-et(t2+2t-1)

Probeer goed te begrijpen dat je dat 'wegdelen' bij vergelijkingen wel mag doen, maar bij een functievoorschrift niet moet doen! Zo niet, vraag er nog eens naar!

WvR
zondag 2 mei 2004

©2001-2024 WisFaq