Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Financiële rekenkunde - kapitaal en intrest

heb heir enkele vragen over kapitaal en intrest, de juiste werkwijze ontgaat mij, ik kan best wat hulp gebruiken
ps: wil de wisfaq-team bedanken, heb heel wat opgestoken de afgelopen dagen

vraag 1:

het verschil van 2 kapitalen is gelijk aan 10000€. zet men het grootste uit tegen 6% en het kleinste tegen 8%, dan zijn hun jaarlijkse intresten gelijk. bepaal deze kapitalen.

zover ben ik al:
k1 = k2 + 10.000€
i1 = 6% en i2 = 8% dan I1 = I2
(de gegeven formules zijn -- I=k*i*n en p=i*100)

hoe moet ik verder?

vraag 2:

twee kapitalen, waarvan het ene het dubbele is van het andere staan uit tegen enkelvoudige intrest: het kleinste tegen 8% en het grootste tegen 5%. bepaal deze kapitaal indien na 1 jaar het kleinste kapitaal 1€ minder intrest heeft opgebracht.

zover ben ik al:

k1 = k2 * 2
i1 = 5% en i2 = 8%
dan...

vraag 3:

wim koopt een huis voor 3.600.000€ de jaarlijkse onderhoudskosten bedragen 24.000€. bereken de verhuurprijs van dit huis, opdat het geďnvesteerde kapitaal 6%per jaar zou opbrengen

mijn oplossing waar ik niet zo zeker van ben:

k = 3.624.000€
i = 6% of 0.06
n = 1/12
I=?

dus: I = k*i*n = 3.624.000 * 0.06 * 1/12 = 18.120€

dank bij voorbaat

Bresker

Breske
Iets anders - vrijdag 30 april 2004

Antwoord

1. Over deze 10000 euro extra zal het grootste kapitaal 600 euro rente ontvangen. Het verschil is hiermee verwerkt.
Nu moet het verschil in rente van het basisbedrag ook 600 gaan bedragen. Dus k1·1,08-k1·1,06=600 ofwel 0,02·k1=600 dus k1=30.000 euro

2. Het makkelijkste is om maar eens een referentiekapitaal te kiezen bijvoorbeeld B1=100 dan B2=200
Rente B1=€8, rente B2=€10 Verschil is dus 2 euro.
Maak nu beide kapitalen half zo groot en je vindt een verschil van 1€.

3. De vraag is hier hoe je de onderhoudskosten verrekent. Wanneer je die in het begin van het jaar beschikbaar moet hebben moet je daar inderdaad ook rente over berekenen. Heb je deze echter aan het eind van het jaar pas nodig dan kun je deze onderhoudskosten zonder rente doorberekenen. Misschien is het het beste om zelfs 2000 onderhoudskosten per maand weg te zetten.
In het laaste geval wordt de berekening:
Rendement per jaar 6% komt overeen met groeifactor 1,06
Rendement per maand 12Ö1,06 = 1,00486755 (dus liever niet 1,005)
Huurprijs wordt dan 17523+2000 dus totaal 19523
Wellicht is het toch de bedoeling om niet met die 12Ö te werken maar met 0,005% als maandrente. Wat je in ieder geval fout doet is die onderhoudskosten optellen bij de rest. Vervolgens neem je dan die 6% ook van de onderhoudkosten en krijg je ze dus nooit helemaal verrekend.
Wat je moet doen is die 6% nemen over 3.600.000, dan per maand omrekenen en de maandelijkse onderhoudskosten van €2000 hierbij optellen. In dat geval is de uitkomst €20.000 per maand.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
vrijdag 30 april 2004

©2001-2024 WisFaq