Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Betrouwbaarheidsintervallen

hoi, ik worstel met hetvolgende vraagstuk. problemen ivm betrouwbaarheidsniveaus van kansverdelingen kan ik zonder veel problemen oplossen maar deze lukt met niet:
Het gemiddelde brutojaarloon in een representative steekproef van 2250 vlaamse managers bedroeg 105000 euro. De variantie (op basis van steekproef) was gelijk aan 20250000. De statisticus van dienst schat een betrouwbaarheidsinterval van 300 euro. welke betrouwbaarheidsniveau gebruikte de statisticus voor de constructie van het interval?

stijn
Student universiteit - donderdag 29 april 2004

Antwoord

standaarddeviatie = Övariantie = Ö20250000 = 4500.
Je betrouwbaarheidsinterval moet (waarschijnlijk) breedte 300 hebben. Dat betekent een marge van 150 naar elke kant.
In een betrouwbaarheidsinterval is de marge ook z·s/Ön = 150
dus z·4500/Ö2250 = 150 dus z=1,58. Dat betekent (tweezijdig) een betrouwbaarheid van 1-0,0571-0,0571=88,58%

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 29 april 2004

©2001-2024 WisFaq