Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Anders schrijven van a sin x + b cos x

Hallo,

f(x) = a sin x + b cos x

Kan in het algemeen gescheven worden als
f(x)= r sin(x + p)
Met r=√(a2+b2) en tan(p)= b/a

Kunt u dit voor mij afleiden?

Groeten,
Sjoerd

sjoerd
Student universiteit - woensdag 28 april 2004

Antwoord

f(x)=asinx+bcosx

wanneer je √(a2+b2) buiten haakjes haalt, krijg je:

√(a2+b2)({a/√(a2+b2)}sinx + {b/√(a2+b2)}cosx)

welnu, teken nu eens een rechthoekige driehoek, met hoek $\theta$, aanliggende zijde a en overstaande zijde b.
Dan geldt in deze tekening dat:
cos$\theta$=a/√(a2+b2) en sin$\theta$=b/√(a2+b2)

Dus kun je asinx+bcosx ook schrijven als:
√(a2+b2)(cos$\theta$sinx+sin$\theta$cosx)
hetgeen gelijk is aan
√(a2+b2)sin(x+$\theta$)

Bedenk nu zelf nog s hoe dat nou zit met die tangens.

groeten,
martijn

mg
woensdag 28 april 2004

©2001-2024 WisFaq