Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van een vlak

Goedenmiddag,
Vlak V snijdt de x-as niet, de y-as in punt D (OD = 8) en de z-as in E (OE = 4).
Bereken een vergelijking van V.

B.v.d.
Dirk

Dirk
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 28 april 2004

Antwoord

De algemene formule van een vlak is ax+by+cz=d
Het vlak snijdt de x-as niet, dus het vlak is evenwijdig met de x-as, dus a=0, er blijft dus over:
by+cz=d.
Punt D heeft coodinaten (0,8,0)= 8b=d
Punt E heeft coordinaten (0,0,4)= 4c=d.
Kies nu b.v. d=8, dan b=1 en c=2.
De vergelijking is dan: y+2z=8

hk
donderdag 29 april 2004

©2001-2024 WisFaq