Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsels

Hoe los ik dit stelsel op?

3x2-y2=3
2x-y=1

Peter
Student hbo - vrijdag 29 maart 2002

Antwoord

Dit kan je oplossen m.b.v. de substitutie-methode. Dat wil zeggen:
3x2-y2=3 (1)
2x-y=1

3x2-y2=3
y=2x-1 (2)

En nu vul je voor y in (1) 2x-1 in en daarmee kan je x uitrekenen:
3x2-(2x-1)2=3
3x2-(4x2-4x+1)=3
3x2-4x2+4x-1=3
-x2+4x-4=0
x2-4x+4=0
(x-2)2=0
x-2=0
x=2

En met (2):
y=2·2-1=3

Oplossing (2,3)

WvR
vrijdag 29 maart 2002

©2001-2024 WisFaq