Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen 2e graad 1 onbekende

hoi, ik heb twee vergelijkingen die ik niet kon oplossen:
graag uw hulp!

5/(x2-1) + 8/(3x+2) = 8+ 27/(2x-3)

1/(x2-2x-3) +(x-2)/(2x2-5x-3) =5/(12(2x+1))

alvast bedankt

Vergel
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 april 2004

Antwoord

je kunt dit soort vergelijkingen oplossen door alles op een noemer te brengen
vgl 1 kun je dan herschrijven tot:
5(3x+2)(2x-3)+8(x2-1)(2x-3)=8(x2-1)(3x+2)(2x-3)+27(x2-1)(3x+2).
Netjes haakjes uitwerken en zo levert je dan het antwoord.

De noemers van vergelijking 2 hebben gemeenschappelijke factoren, want:
x2-2x-3=(x-3)(x+1); 2x2-5x-3=(2x+1)(x-3)
Je kunt de vergelijking dus herschrijven als:
12(2x+1)+12(x-2)(x+1)=5(x-3)(x+1)

Controleer wel even je oplossingen want het zou kunnen zijn dat door het weglaten van de noemers valse oplossingen zijn geintroduceerd.

hk
maandag 26 april 2004

©2001-2024 WisFaq