Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule oplossen

Ik heb een 2 formules gekregen. Ik snap hoe je aan de eerste formule komt, dit is gewoon de sos-cas-toa regel toepassen. De 1e is ook te herschrijven als de 2e. Ik krijg de tussenstappen echter niet op papier.

De eerste formule: x = cos(45° + a) OA

en de tweede formule: x = 1/2Ö2(cos a - sin a) OA

Nou zijn het twee formules bij een assenstelsel waarin de grafiek x2-y2 = 1 is gedraaid over 45 graden in positieve richting.

Ik kan het plaatje van de grafiek niet hierin zetten, maar het is te vinden op hyperbolische functies. Het is een link die ook op deze site is gegeven. Het gaat hierbij om paragraaf 3.2

Bij voorbaat weer bedankt.

pimmie
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 april 2004

Antwoord

Ken je de formules:
sin(t+u)=sin(t)cos(u)+cos(t)sin(u)
sin(t-u)=sin(t)cos(u)-cos(t)sin(u)
cos(t+u)=cos(t)cos(u)-sin(t)sin(u)
cos(t-u)=cos(t)cos(u)+sin(t)sin(u)
Anders staan ze wel op je formulekaart.

In jouw voorbeeld levert dit
cos(45°+a)=cos(45°)cos(a)-sin(45°)sin(a)=
1/2Ö2.cos(a)-1/2Ö2.sin(a)=
1/2Ö2.(cos(a)-sin(a)).
Alles nog even vermenigvuldigen met OA en je bent er.

hk
maandag 26 april 2004

©2001-2024 WisFaq