Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Jan en Piet en vogelhuisjes

Mijn vraag luidt: Jan en Piet maken allebei vogelhuisjes. Jan maakt 2x zo veel huisjes dan Piet. Maar van de vogelhuisjes die Jan maakt wordt er 35% afgekeurd. Van piet zijn huisjes worden er 5% afgekeurd. Een controleur komt een niet goed huisje tegen. Hoe groot is de kans dat dat huisje door Jan is gemaakt. En hoe groot dus voor Piet?

Kunt U mij deze vraag met duidelijk uitleg beantwoorden. Alvast heel erg bedankt.
Groeten Tommy

tommy
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 april 2004

Antwoord

Om het simpel te houden:

Neem aan dat Jan 200 huisjes maakt, dan maakt Piet er 100. Van die van Jan zijn 130 huisjes goed en 70 huisjes fout. Bij Piet zijn die aantallen 65 goed en 35 fout.

Er zijn dan 105 'foute' huisjes.

P(fout huisje is van Jan)=70/105=2/3
P(fout huisje is van Piet)=35/105=1/3

WvR
maandag 26 april 2004

©2001-2024 WisFaq