Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formules schakelen

Ik heb een vraag voor jullie: ik heb nogal veel problemen ervaren met het omkeren van stelsel vergelijkingen zoals: x= 0.25u+8 en y=0.5u+3 kunt u mij stap voor stap uitleggen hoe ik deze twee formules kan schakelen en oplossen.
Bij voorbaat dank

mohame
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 april 2004

Antwoord

Schakelen? Je bedoelt dat je y schrijft als functie van x? Dat zullen we dan maar doen... mocht dat niet zijn wat je bedoelt dan horen we 't wel, vrees ik...

Schrijf u van x=0,25u+8 als functie van x.

x=0,25u+8
0,25u=x-8
u=4x-32

Substitueer (invullen dus) deze u in y=0,5u+3

Dus:
y=0,5u+3
y=0,5(4x-32)+3
y=2x-16+3
y=2x-13

..waarmee de kans groot is dat dit vraagstuk is opgelost.


WvR
maandag 26 april 2004

©2001-2024 WisFaq