Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Meerkeuzevragen

hallo,
ik heb kansberekenen al een tijdje niet meer gehad maar vanwege mijn aankomende examens moet ik er toch weer aangeloven.
stel: je hebt een toets met 40 vragen die elk 4 mogelijke antwoorden bevatten. hoe groot is dan de kans dat je er meer dan 15 goed GOKT? ik las iets over binomiale berekeningen maar dat begreep ik niet helemaal. is er een simpelere manier om dit te doen?

groeten, jolien

Jolien
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 23 april 2004

Antwoord

De exact kans kun je eenvoudig uit een tabel van de cumulatieve binomiale verdeling afleiden of uit software of uit een GRM.
Bij de TI-83 werkt dat als volgt:
P(aantal goed 14) = binomcdf(40, 0.25, 14) = 0,9456.
Nu moet je berekenen de kans op minstens 15 goed. Dit is het complement (1-...) van de zojuist berekende kans zodat:
P(minstens 15 goed)=1 - P(aantal goed 14)= 1-0,9456 = 0,0544

Met vriendelijke goet

JaDeX

jadex
vrijdag 23 april 2004

©2001-2024 WisFaq