Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiaalvergelijking

Ik krijg onderstaande vergelijking maar niet opgelost!

(1-i) z2- (3-i) z + 2 = 0

Kan iemand me helpen ?

Julie
3de graad ASO - donderdag 22 april 2004

Antwoord

Gewoon de abc-formule volgen, lijkt me.
De discriminant D wordt (3-i)2 - 4.(1-i).2 = 9 - 6i - 1 - 8 + 8i = 2i
Je zou ook nog kunnen overwegen om eerst alles te delen door (1-i), zodat de coëfficiënt van z2 gelijk wordt aan 1.
De vergelijking wordt dan z2 - (2+i)z + (1+i) = 0
En dan toch weer de abc-formule maar volgen. In dit geval krijg je D = -1 en dat levert na worteltrekken i op.

MBL
donderdag 22 april 2004

©2001-2024 WisFaq