Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiatie van logaritme

haihai ,

Ik liep vast (nouja, niet helemaal) bij de volgende opdracht:

Differentieer f(x)=1/2log x·2log x

Ik dacht dit te doen dmv de productregel:

f'(x)= (1/xLn1/2)(2log x)+(1/2log x)(1/xLn2

= 2logx/xLn1/2+1/2logx/xLn2

Klopt dit?

Mijn leraar had dit tijdens een les als volgt uitgelegd, maar dat snap ik nu niet meer, dus ik vroeg me af of jullie dit ook nog even konden uitleggen:

f(x)=1/2log x·2log x
= -(2logx)2

f'(x)=-2·2logx·1/x

De afgeleide snap ik wel, maar de stap naar -(2logx)2 niet helemaal...

Nou, dat was het voorlopig weer :), alvast bedankt!

Groetjes,

Evelie
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 april 2004

Antwoord

maak gebruik van de regel
alogb = gloga/glogb

en omdat g willekeurig te kiezen is (althans 0 EN ¹1)
kun je ook het grondtal e nemen.
Zoals je weet is een logaritme met grondtal e hetzelfde als ln.
Dus elogx is hetzelfde als lnx

Welnu: Pas dit toe op jouw probleem

1/2logx.2logx
= (lnx/ln(1/2)).(lnx/ln2)
= (lnx/ln(2-1)).(lnx/ln2)
= (lnx/-ln2).(lnx/ln2)
= -(lnx/ln2)2
= -(2logx)2
= -2log2x

Dit differentiëren levert volgens de kettingregel:

[-(2logx)2]'
= -2.2logx.[2logx]'
= -2.2logx.(1/xln2)

Dus net ietsje anders dan het antwoord wat jij had opgeschreven. Hou die kettingregel altijd in de gaten, dat is altijd weer HET addertje onder het gras bij differentiëren. ;-)

groeten,
martijn

mg
maandag 19 april 2004

©2001-2024 WisFaq