Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen

Een natuurlijk getal n=(ckïCk-1ï….ïC1ïC0) is deelbaar door 11 dan en slechts dan als c0 – c1+ c2 –c3+c4-c5…ck delbaar is door 11. Hoe kan ik dit bewijzen?

lars p
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 19 april 2004

Antwoord

Een aanwijzing:
Het bewijs kun je leveren door modulo 11 te denken.
Daarbij is het van belang dat 10 = -1 modulo 11,
verder 100= +1 modulo 11, 1000= -1 modulo 11, 10000= +1 modulo 11, etc.
Verder is een getal deelbaar door 11 dan en slechts dan als dat getal modulo 11 º 0.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 19 april 2004

 Re: Bewijzen 

©2001-2024 WisFaq