Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vectoriële vergelijkingen

Hoi wisfaq
Zouden jullie me kunnen helpen met de volgende opgave? Heb al vanalles geprobeerd maar vindt de oplossing niet...

a,b,c zijn puntvectoren.
De vectoren a,b,c zijn niet coplanair met oorsprong.

1. Bepaal een vectoriële vergelijking van het vlak door a+b-c en met paar richtingsvectoren {b+c-a, c+a-b}.
Bewijs dat a+b tot dit vlak behoort.

2. Bewijs dat de rechte door a+3b+c en -5a+2b+4c ligt in het vlak door a+b+c en met {b+c-2a, b-c+2a} als paar richtingsvectoren.

Alvast bedankt!

Groeten Rob

Rob
3de graad ASO - zondag 18 april 2004

Antwoord

1.
V=a+b-c+l(b+c-a)+m(c+a-b)

a+b-c+lb+lc-la+mc+ma-mb
a-la+ma+b+lb-mb-c+lc+mc

Als a+b in het vlak V dan geldt:
1-l+m=1
1+l-m=1
-1+l+m=0

-l+m=0
l-m=0
-1+l+m=0

l=m
l+m=1

l=1/2
m=1/2

2.
Dat is net zo iets:
V=a+b+c+l(b+c-2a)+m(b-c+2a}
en laat zien dat a+3b+c en -5a+2b+4c in V liggen door de waarden van l en m te bepalen, zoals hierboven.

WvR
zondag 18 april 2004

©2001-2024 WisFaq